6. 05. 2021 r. – Pijalnia czekolady w Korczynie

W dniu dzisiejszym wybraliśmy się do Pijalni czekolady prowadzonej przez Mistrza Cukierników Mirosława Pelczara. W swojej wytwórni cukiernik komponuje i tworzy czekolady światowej klasy, wyrabiane z najlepszych naturalnych składników i najwyższej jakości czekolady, które zaspokajają gusta najbardziej wyrafinowanych smakoszy czekolady i profesjonalnych cukierników. Wyroby z tej linii są połączeniem najlepszej jakości prawdziwej czekolady z naturalnymi, świeżymi bakaliami, przyprawami i prawdziwymi owocami, które są liofilizowane, tzn. pozbawione wody, a zachowujące wszystkie właściwości odżywcze, smakowe i zapachowe.  Oprócz czekolad specjalnością zakładu są ręcznie robione praliny, trufle, prawdziwa czekolada pitna i figurki czekoladowe, np. w kształcie motoru, kobiecego pantofelka, samochodu, piłki golfowej, butelki szampana czy narzędzi. Po zapoznaniu się z historią Pijalni, mogliśmy obejrzeć film dokumentalny, dzięki któremu poznaliśmy cały proces wytwarzania czekolady – od uprawy aż do uzyskania gotowego wyrobu czekoladowego. Najwięcej radości sprawiła nam jednak możliwość spróbowania różnych rodzajów czekolad – od białej poprzez mleczną i gorzką aż do różowej a także samodzielne wytworzenie własnej tabliczki czekolady oraz lizaków.

Comments are closed.

Skip to content